Virtuális magánhálózat kiszolgáló és hálózati átjáró egyszerűen – PiVPN teleíptése (videóval)

Hozz létre VPN (virtuális prívát hálózat | virtual private network) szervert egyszerűen akár egy olcsó régóta leharcolt otthoni asztali számítógéppel akár elavultnak vélt notebookal, akár olcsón vagy egy ideig ingyenes VPS kiszolgálóval, vagy egy kártyaméretű Raspberry Pi számítógéppel is. Kűlönösen nagy megerőltetés nélkül, csak legyen kicsit-nagy Linux-al kapcsolatos parancssoros tudásod.

Mi is az a VPN? Ebből a lényegretörő oldalból megtudod magyarul

A PiVPN eredetileg a Raspberry Pi-khez lettek tervezve, de lehetséges futtatni bármelyik ARM és normál értelembe vett PC-szférába használatos x86-64-es (Intel, AMD, VIA processzorú) számítógépek, ahol van legalább Debian és onnét származtatott Linux disztribúciók futtatás alatt (csak parancssoros módban, grafikus felhasználói felület nélkül).

Nem bízol más VPN szolgáltatóknál, mint például a NordVPN-re (aki valaki azt szajkóza, hogy begyűjti az adatokat)? Csináld saját magad az általad üzemeltetett szerveredet, oszt azt csinálsz amit akarsz.

Ha szeretnél ingyen VPN szervert, a DigitalOcean szolgáltató egyszeri alkalommal biztosít 60 napra $100 ingyen kreditet, ha ide kattintva regisztrálsz

Íme a videó:

Odysee is elérhető a videó tartalom (hamarosan)

Videó leírása: Ebben a videóban beszeretném mutatni a világon talán az egyik VPN szerver létrehozását és használatát, csatlakozását, miközben biztonságos kapcsolatot létesítünk, amín keresztül netezhetünk vagy akár egy Raspberry Pi-vel vagy esetleg egy leharcolt alig használt de erre a célra alkalmas személyi számítógéppel otthon is rajta keresztül hozzáférhetünk az otthon található erőforrásainkhoz (ha van fix IP cím az internetszolgáltatótol, vagy esetleg dinamikus domain címed).

Itt a PiVPN honlapja

Jó, de miért jó nekem egy teljesen saját VPN szerver. Rövíden:

Csak Te irányítod, hogy mi menjen

Csak Te gyüjtheted saját magad adatokat (naplózás), ellenben a VPN szolgáltatókal

OTTHONRA: Biztonságos és teljesen átjáró az otthon található hálózati eszközök és a VPN kliens között (az IP kamerák titkosítattlanok és külön port számokat foglalnak le, ezeket VPN titkosított átjárójával egy csapásra ezt a kettő problémát megoldjuk)

OTTHONRA: A szolgáltatód által kínált szolgáltatás egy másik terűletre való működőképességre hozatala (például: ott megy a TV, mint otthon)

Titkosított átjáró, titkosított internetkapcsolat, végponttól-végpontig (csak OpenVPN és a jelen lévő WireGuardon érhető el, magasabb fokon a WireGuard)

Csinálhatsz másik helyen “ugyanolyan internetkapcsolatot a világ másik pontjában” bármilyen végpont felé (számitógép, okostelefon, otthoni útválasztó (router), kiszolgálógép, stb).

Akár a VPN-ektől távol tartott szolgáltatókat is használhatod, például az HBO Max-ot

Nagyon kérlek, támogasd a munkáimat anyagilag. Több és sűrűbb megjelenésű tartalom, magasabb színvonalon. Nélküled nem megy.