Facebook névtelenűl használat, regisztráció – útmutató

Nos éppen a mai napig is él a Facebook (sajnos!) és a mögötte lévő Meta Platforms nevű óriás vállalat, amely egyrészt számos ember kényelmét szolgálja, másrészt egyszerre megkeseríti a mások életét. Nem beszélve arról azokról az incidensekről, mikor tombol ott a véleményvezérlés a Mark Zuckerberg irányítása alatt (nyílván mindjájan mint felhasználók, csak vendégek vagyunk). Kapcsolattartás, magamutogatás, élmények megosztása és függőség és dezinformáció terjesztés ne továbbja

Könnyedén rákereshettek bármilyen keresőmotor segítségével (lehet akár a Google, lehet a sokkal fejletebb Bing vagy az adatbiztonságot biztosító SearX, Startpage, DuckDuckGo) hogy az elmúlt idők során arra hogy a Meta Platforms-nál és az előd cégjénél, a Facebook Inc.-nél milyen adatvédelmi visszaélések történtek (lásd példának a Cambridge Analytica botrányt), sorozatosan ismétlődő jelszó kiszívárogtatásokról nem is beszélve, sőt még regisztrációhoz kötik már egy jó ideje (és VALÓDI névhez, valódi személyazonosághoz) arra, hogy megnézhessél bármilyen Facebook oldalt, csoportot és profilokat és az azokon található képeket, videókat és bejegyzéseket.

Iratkozz fel a The VideoStone YouTube csatornámra

Ha a következő valakikhez tartoztok:
-megakarom nézni az ismerőseimet vagy más embereket, mely róluk legfőbbképpen a Facebook-on vannak sok minden (mindent kipakolnak magukról)
-szeretnék olyan csoportokhoz felcsatlakozni, mely számomra nagyobb érdeklődés van feléjűk (pl. hasonló sorsúak, hasonló szakmák, közös témák)
-úgy érzem hogy sokan azért használják a Facebook-ot, mert lusták és/vagy nem látnak alternatívát (pl. nem ismerik a Mastodon nevű ActivityPub alapú közösség platformot) és/vagy rá vannak ugyanúgy kényszerűlve a többség végett.
-valamit meg kell beszélni a többi facebook-os személyekkel (pl. tanulói csoportban kell tartoznod)

Facebook használata a névtelenség árnyékában

Ebben a blogbejegyzésben, saját tapasztalatom alapján megmutatom nektek, hogy hogyan kell profi szinten űzni ezt a tevékenységet, vagyis az álnéven való Facebook-on (vagy ugyanahhoz a céghez tartozó Instagram-on) való tartalmakhoz való szörfölését (a csak ott létező csoportok, stb.-hez való csatlakozást is és más emberekkel való kontaktálást).

Photo by Warren Wong on Unsplash

Számos csoportokon vagyok jelen, ahol legfőbbképpen ott a Facebook felűleten tömörűlnek, mivel máshol nem igen található hasonló csoportok, és ha igen, akkor túl kevesen vannak (pl. a Discord-on, vagy a sokkal decentralizáltabb Matrix.org chat platformon).

Köztudottan az a hír járja hogy a Facebookot legfőbbképpen a legalább közpkorúak használják az Instagram-hoz képest, viszont a fiatalabbak többen használják az Instagram-ot a Facebook-hoz képest, de a pszeudonímos Facebook profilunkal beléphetűnk bármikor az Instagram-ra, így mégtöbb információkat szerezhetűnk másokról, vagyis még több képet és videót is nézhetűnk (ugyszintén az Instagram használatának zöme regisztrációhoz kötött). Amugy a Facebook és az Instagram ugyanúgy a Meta Platforms égisze alatt van.

A regisztrációhoz szűkséges eszközök és óvintézkedések:
Internet kapcsolat:
Köztudottan az a hír van, hogy bármely más kiszolgálógépek az IP-címzéssel kapcsolódhatnak, ahogy rájuk a kliensek is (vagyis mi magunk az eszközeinkel), a Facebook bizony nézi az IP-címeket is (és az esetleges “érdekes” IP címeket is) és naplózza.
Sokkal nehezebben tud rajtunk kapni, ha “normál”, dinamikus (vagyis nem fixált, mindig változó az internetszolgáltató által) IP-címes hálózatot használunk, amely a legtöbb háztartásnál jelen van (nem jó a VPN használat, pláne nem a TOR hálózat használata, mivel azokat (az IP címjűket) a Facebook egy kűlön listára rakja, amik miatt nem tudunk normálisan vagy csak valós személyazonosággal és mobilszámmal regisztrálhatjuk be magunkat) vagy pedig használjunk Wi-Fi hotspot-ot vagy esetleg mobilnetet (nem nagy adatot használ az egész művelet, de legalább készűljünk legalább 1 GB-os adatkerettel) [első és a harmadik opció szokott nagyobb eséllyel működni].
(nem érdemes használni rossz célokra illetve visszaélésre, hiszen nincs garancia arra hogy az óvintézkedések ellenére is NEM szánthatják a fiókodat illetve más váratlan meg kellemetlen dolog ne történik)

Érdekesség és egyben veszélyes dolog is:
számos (de nem az összes) internetszolgáltató felkínál lehetőséget arra, hogy igénybe vegyűnk IP címet, egyszerre az az előnye hogy csak az űgyfél tulajdonában van az IP-cím, tehát csak azzal kapcsolódik az internethez, másrészt meg az a hátrány hogy könyebben felderíthető hogy ki állhat az IP-cím mögűl (akkor, amikor titokban az internetszolgáltató ki nem pakol az információkból, bár alapból nem tud pontos lenni a helymeghatározás, mivel többnyire az van hogy össze vissza telepűlés nevek vannak pl. az egyik tiszaújlaki kistérség felé biztosított internetszolgáltatáson bármikor azon a környéken található telepűléseket mutatja, mindig más telepűlést, mondjuk a Speedtest.net, a Fast.com, esetleg a https://whatismyipaddress.com/ de nem azt ahol tényleg van az internetelérésűnk)

Eszközök:
-legyen elővéve egy olyan böngésző, mely létrehozhatunk több profilt, hogy elkűlönűlve legyenek a többi böngészési előzményeinktől (és ha van meg azzal vagyunk bejelentkezve, a VALÓDI neves Facebook profilunktól is) – számitógépet használjuk erre a célra, nem csak regisztációkor – e célból ajánlom használatba venni a Chromium alapú böngészőket, főleg a Brave-et, de van a túlzottan híres Google Chrome-nál (amit nem ajánlok), a Vivaldi-nál és az Opera-nál is, ott érdemes számitógép segitségével regisztrálni (mobiltelefonnal macerás a regisztráció).
A (főleg gépen való) regisztráció után a Frost nevű Android programot használjuk az Android-os mobileszközeinkre és/vagy a WebApps-ot, ahol ún. sandbox-os elkűlőnített (böngészéssel működő) webalkalmazások működtethetőek. (bejelentkezéskor se használjunk túl zsúfolt hálózatot, VPN-t, Tor-t, csak bejelentkezés után).
Fontos: a webes Facebook-ot használja – nem működik a chat funkció – ha chatelni akar valaki, akkor azt az asztali gépen tegye ezt meg.
NE használd a Facebook alkalmazást, mivel az egy szűrke legalitású kémprogram, másrészt meg nézi azt hogy kik vannak egyszerre bejelentkezve.

Pro tipp:

Ne használjunk túl népszerű elektrónikus levelező szolgáltatást (pl. Gmail, Freemail, Yahoo! Mail, Microsoft Outlook/Hotmail), inkább használjatok ProtonMail-t vagy Tutanota-t (az utóbbival nehezebb regisztrálni, pláne akkor hogy ha egyszer lett fiókunk tőle).

Azokra való regisztráció ugyszintén normál internettel (vagyis nincs proxy, nincs VPN, nincs TOR – bármilyen dinamikus IP címmel kínáló adatkapcsolattal) tegyűk meg a regisztrációt, hiszen főleg az ingyenes ProtonMail regisztrációnal jobbik esetben CAPTCHA “nem vagyok robot” igazolást kell megtennűnk (ha egyszer sem regisztráltak azon az általunk használt IP címen kb. 1 hónapja) – többször így regisztráltam a szlovák 4ka-n, magyarországon az MTelekom-on, később a Digi-n, de anno az ukrán Kyivstar és a Vodafone-on (cserélgettem, jutányos árak miatt a SIM kártyákat – európai és világviszonylatban a legjobb mobildíjak vannak) keresztűl, az általuk biztosított mobilneten keresztűl működött a módszer. Most is fogom itt egy szlovák ISP által biztosított dinamikus IP címes interneten keresztűl folytatni a regisztrációt (a ProtonMail-re és a Facebookra).

Ha többszöri alkalomra sem elérhető a CAPTCHA-val való igazolás, akkor ott az email-es lehetőség, ez esetben használjuk az ideiglenes email szolgáltatások egyikét (mely valamelyik működik vagy sem).

Bár nem kötelező, viszont forrón ajánlott használni biztonságoság és rendszerezés végett jelszókezelőt, főleg offline-t, például ajánlott e célból a KeePassX és annak a leszármazottjai, hasonló szoftverek (ezt is alkalmazni fogom)

Habár álneves profil, akkor ajánlom név létrehozására egy oldalt, ha esetleg nem tudsz hirtelen kitaláni magadnak

Ez a személy nem valódi. Abszolut semmi.

Ez lenne a Fake Name Generator weboldal, ahol ország, nem és milyen nyelv szerint generáljon neked véletlenszerűen létrejött álnevet. Lehetsz a valóban férfi létedre nő személy is vagy fordítva, a lényeg hogy ne legyél felfedhető, vagy:
használhatsz gyakran használt férfi/női (bizonyos nyelveknél semleges nemű) nevet.

Egy kis segítség (magyar név kiválasztásában):
(Magyarországi) Anyakönyvi bejegyzésre alkalmas utónevek jegyzéke (MTA weboldala)

Nem köteleséged profilképet kirakni magadról vagy más arcáról.
Fontos: ne hogy kirakjál mesterséges inteligencia által készített képeket, mert sokszor észleli a Facebook hogy azzal készűlt és kérni fogja a személy azonoságodat. Ne hogy merjed kirakni a https://thispersondoesnotexist.xyz/ (vagy hasonló oldal) által generált fotókat.

Mannin élő egyenes adása bizony jól megmutatja hogy miről van szó

(Önpromó eleje, nem a blogbejegyzés része, viszont fontos közlemény)
KÉREM TÁMOGASD A TARTALMAIM LÉTREJÖTTÉT. INGYENESEK, VISZONT NEM INGYEN KÉSZŰLNEK EL – sőt sajnálatos “kűlönleges helyzetben lévő vagyok”
PayPal, LiberaPay és kriptovalutás támogatási lehetőség él. Előre is köszönöm.

(Önpromó vége)

Ha ezeket betartod, nagyobb eséllyel garantáltan meg is marad az álneves fiókod. A leggyakrabban használt elöző álneves profilom is megvan még, él és virul, kevés információkkal, profilkép nélkűl.

Előfordulhat, hogy sokszor ismételni kell a következő lépéseket és az előbb leírt dolgokat (és lehet hogy helyet kellene majd változtatnod, ahonnét netezel).

Pro Tipp: ne használj Windows-t, használj Linux-ot vagy macOS-t. A Windows is egy adatmágnes és egyben hajlamosabb bekapni kártékony szoftvereket. Bár ez semmenyire nem befolyásolja a Facebook profil megtarthatóságát, de az adatbiztonságoságot annál inkább befolyásolhatja.

  1. lépes: készísd elő a “normál internetkapcsolatot – kábeles vagy mobilnet vagy (nem túlzsúfolt WiFi hotspot-osat)” – ne használd a semmilyen Facebook profilodat legalább a gépeden (vagy mobilon)
  2. Hozd létre a böngészőben a kűlön profilt (bármilyen Chromium alapú böngésző – de nyílván másként, a Firefox-on is létrehozható kűlön profil)

Eközben létrehozom a jelszó adatbázist
  • Hozz létre egy email fiókot
  • Igen, közben használom a jelszókezelőt és oda is betáplálom a regisztrációkor megadandó adatokat (email felhasználónév és [a jelszó kezelő segítségével legenerált] jelszó, ami szintén oda lesz elmentve)
Szerencsénk van, csak CAPTCHA-zás van
Kész, már csak nevet kell megadni (maradjon így)

Kér tőlünk telefonszámot meg helyreállító címet, viszont nem kötelező megadni.

Készek vagyunk, jöhet a Facebook regisztráció.

Jöhet a szokásos Facebook regisztrációs kör


Jelszókezelő használata mellett

Nem sikerűlt sajnos Pázmán néven beregisztrálódnunk, ha hasonlót kaptál, akkor próbálkozz újra.
Töröld ki az egész böngésző előzményeket, találj ki magadnak új nevet. Ha teheted, más internetkapcsolatot használj (következő próbálkozásnál nem tettem meg ezt). Újra csinálnunk kell egy új email fiókot és az előbb létrejöttett kitörölni (nem illik szemetet magunk után hagyni).
Bár fájó pont, de a nyomkövető és a reklámblokkolókat ki kell kapcsolni (csak a Facebook-nál, a regisztráció idő alatt).

Na más email szolgáltatással próbálok szerencsét, nevezetesen a német Tutanota-val

Ez később jó lehet valamire, de elvan mentve biztonságban a jelszavunk és jól tároljuk el, ezért erre nem lesz nagy szűkségűnk

Próbálkozzunk csak Vilmos férfi azonosággal

Úgy tűnik hogy sikerűlt, csak annyi van hátra, hogy mindent megerősítűnk hogy mindenről gyűjtsön rólunk infókat (nem lesz képes mindent kutakodni rólunk, hogy ha betartjuk az aranyszabályokat).

Sikeres (nem zaklat minket azzal szerencsére hogy adjuk meg a profilképűnket meg a mobilszámjainkat)

Erről a cenzurázott IP címről regisztráltam magamat

otthoni általgos intenetkapcsolat

És a frissen létrehozott Facebook fiókunkkal elkezdem használni az Instagram-ot (szintén ugyanott a kűlön böngésző profilon – asztali géppel)

(azokat a MINDEN sűtit elfogadjuk, ugysem használjuk a böngésző profilt azokon kívűli tevékenységre)

Kattintsuk a Bejelentkezés a Facebook-al szövegre

Regisztrálódjunk be az Instagramra is
Hisztériázik az Instagram hogy valami probléma van (biztos már belregisztrálódtunk, csak nem tudtunk róla – legalább is az súgalja a Meta Profile Center)

De szeretlek én


Miután elfogadtam a ToS-t.
Újra megnyítottam az Instagram.com-ot és tessék működik az is
Nézhetjűk is a nőket az instáról (amik nyított profilok)
De megy a feribók (még!)

De fontos, ne jelőljük be ismerősnek bárkinket, mert ha a szembe szomszédod is megjelenik az ajánlott ismerősök közűl, akkor az adatvédelmednek lőttek, tudnak rólad, ezért ne böngésszél össze-vissza azzal a profillal.

Pro tipp: ne használjuk a szolgáltatónk által kínált DNS feloldó kiszolgálót, helyette használjuk a Quad9-t vagy a ZeroLogDNS-t, mind a kettő ingyen van és könnyű beállítani a böngészőknél (a DNS-over-HTTPS esetén).

Ajánlás: ha kell neked mobiltelefonszám, akkor használd a virtuális szám szolgáltatás egyikét:
Lifecell – Turkcell BiP instant messages virtual number (ukrán mobiltelefonszám – ukrán hrivnyáért – 1 eurótól): https://bip.lifecell.ua/en/vn
Ingyen SMS a megerősitő kód fogadására: https://anonymsms.com/
eSIM szolgáltatás: https://esimplus.me/virtual-numbers
Ingyen feltöltőkártyás SIM kártya igénylés a Vodafone-tól: https://www.vodafone.hu/probald-ki

Szóval a mobilunknál jelentkezűnk be szépen a Frost nevű appal
Először is, legyen nekűnk az előbb említett normál internetforgalom (nincs proxy, nincs vpn, nincs tor) és jelentkezűnk be így a Frost-on belűl.

Itt leginkább leírom:
Az első használatkor elnavigálhatunk a bemutatón és a bemutatón beálíthatjuk a témát (akinek AMOLED-es kijelzője van, akkor amoled feketére állítsuk be az egész kinézetet).

Frost for Facebook letöltése (F-Droid APK)

Előjön a webes, mobilos Facebook bejelentkező oldal és írjuk be az email-t meg a jelszót. (Tudom hogy egy automatikusan legenerált jelszót nehéz begépelni tűpontosan, de ott van pl. a Signal és azon belűli magamak írok űzenetet funkció, oda bemásolod a kric-kracos jelszót, elkűldöd magadnak és bemásolod a mobiloddal arra a felűletre, kész is vagyunk – de ott van a QR kódos módszer, legenerálod magadnak és azt beolvasod és bemásolod valahogyan a mezőre – ötletek voltak, mindent rád bízom).

Kész is vagyunk.

Instagram a WebApps-on macerás történet, pláne a Facebook-al való bejelentkezéssel, lehet próbálkozni, én nem vetem be magam, ha mégis akkor frissítem a blog ezen részét.

Nos, ha már be vagytok jelentkezve, akkor használjátok rendeltetés szerűen az álneves profilotokat és jöhet akár a VPN-en való használat (tesztelve) és bármikor használhattok más hálózatot (csak maradjatok bejelentkezve).

Írnék vagy csinálnék videót arról is hogy minek hagytam abba a gyakori Facebook használatot és miért soktam le róla – miért NE kezdjétek el használni azt a social media-t. Hamarosan.