Bergyanszk videó készítése és ami mögött van

Szeretnék beszélni a Bergyanszkról szólo videóim elkészűltének a körűlmenyéről és sok mindenről, ami ezzel a videóval kapcsolatos.

Már lassan egy húzamba vagyok ukrajnán kívül mindjárt egy éve, az utolsó idő, mikor lehettem március eleje vagy február vége, a lényeg hogy még miután elkezdődött a háború, ki mentem az országból, mivel hogy ha tovább maradtam, kaptam volna behívót, nem léphettem ki volna az országból.

A videóim nagy részét mostanság a Szegedi Tudományegyetem TIK-jében, később azon belűl a Klebersberg könyvtárban rögzítettem és vágtam össze (amik már nem a lebombázott bergyanszkban készült), mivel jobb studió környezetet nem igen tudhattam magamnak, valahol laknom kelletett míg nem kész volt a lakás (még nincs kész a lakásfelujítás mikor írom ezt a blogbejegyzést, de heteken belűl késznek kell lennie, mivel bizonyos másik telepűlésen kell lennem)

Jelenleg számos öncenzúrát kell alkamaznom, mivel nem akarok kiesni a számos jelenlévő anagyi forrásokból, ezért még nem “sértek” msáokat pusztán azzal, hogy kimondanám az igazat ami másoknak fájdalmas és kicsinálnának érte, akár tetlegeségig, pusztán mert létezek, rosszkor rossz helyen

Okai az *** nem használatára (amín vagyok jelenleg):
-Lelki nyugalom megörzésére (nem akarok *** nonszensz *** értelembe vett *** (szellemi mérgezést), nem tudok *** eszköztelenűl boldogítani másokat stb. Mit magyarázkodjak?)
-Energia spórolás, nem kelljen fizetni az energiáért (energia válság van)
-Tanulmányok mihamarábbi elvégzése
-Olyan dolgok elvégzése, amit egyedül hajlandó vagyok elvégezni pl. Tartalomgyártás és tanulmányok és másokkal való nyugodtabb kommunikáció
-****, n****ás, s****d hajlam, ************a (***) elkerűlése
-ne zavargassak

sorolám, még cenzúrázatlanul is

Szóval sok hang zaj volt a kvázi studió helyiségben, ahol a videóimat az utóbbi időben csináltam, mert több (és többféle) ember volt ott, járkáltak ide oda. Volt olyan esetek, mikor nem zavartak be egyáltalán a videókba a személyek, de próbáltam picivel feljavítani a hangokat az Adobe Shasta/Adobe Podcast hangfeljavítójával, illetve más effektusokat pl. háttérhomályosítás.

Mivel a könyvtárnak van olyan része(i), ahol hallgatnom kelletett (csendes zónák, ahol ne zavarjuk az olvasókat), ezért olyan kelletett olyan helyen helyezkedni magamat a laptoppal együtt, ahol lehet:
-beszélni
-van áram
-van ott szabad hely
-nincsenek vagy alíg vannak közelben valaki

Szerkesztőprogramnak a Kdenlive-ot használtam.
(Linux a fő operáció rendszer)
Képszerkesztőnek a Photopea-t, GIMP-et használtam.

Az összes nyersvideót a YouTube-on lettek tárolva, mivel korábban nem igen tudtam tárolni a sok videót, akár sok ideig is (most se nagyon). Nincs NAS, sem nagy mennyiségű adattárolóim, amire szűkségem lenne egy legalább 10 TB-os tároló kapacítású, ami egyből nem tudok megengedni magamnak.
Egy év alatt legalább 400-600 GB-nyi adatot álítottam elő, ahol mobilomon nem igen tudok tárolni, amivel régóta rögzítek 2019 óta (Samsung Galaxy S10). A YT-ről letöltés nagyon huzamosabb időt vett tőlem, mivel “piszkozatként” lettek elmentve a nem nyílvános videók, kűlön kelletett beálítani minden videót nem nyílvánosra, hogy 2160p-re letölthessem egyenként a yt-dlp parancssoros programmal. A videók eredetileg MP4 HEVC kódolású videók voltak (AAC audióval), de a YT-ről letöltött változazok meg WEBM kiterjesztésű (AV1 vagy VP9-es kódolással, opus hangkódolással). Az utóbbi kisebb méretű fájlt eredményez, de (igaz csekély) minőségromlást is, mivel ugyis YT-re töltöm fel, nem igen észrevehető sokak számára.

Pláne az is tetézte a dolgot, hogy korábban nem igen tudtam egyből feldolgozni azokat az anyagokat, mivel a laptop elromlott, az okairól itt lehet érdeklődni: https://youtu.be/KaAvAXCF9hE


A bergyanszkba való részvétel előtt történt ez a szomorúság.

A kamera mögött lehetőség szerint emiatt is voltam ****** állapotban, hogy a ********* jól ******** ****** italokkal, hogy ne menyjek a ***** ******** (szószerint, magas volt a ****** ********).

“Semmit rólunk nélkülünk”

(ismeretlen)

Kérem támogasd a munkáimat, nem ingyen készűlnek

Itt a fenti linken, nem csak PayPal, de még kriptodevizás támogatási lehetőség is elérhető

LiberaPay – rendszeres fizetési lehetőséggel való támogatás (csak fiat deviza – eur, usd, huf, satöbbi)

Aki nem tudna, nem teheti meg ezt, ossza meg a portékáimat bárhova, bármelyik social media felűletre, köszi <3

Na de viszattérűnk a 2022-2023-as tartományba.
Nagyon sok időt töltöttem, nyűgve, tele engergiaitalozva magamat, akkor is számos megszakításokkal meg sok sok szomorusággal tele tömve engemet (nem magamat mert negatív dolgok nem érdekelnek), de összeraktam a mozaikokat ebbe a végtermékbe, amit kiraktam premierbe. Jövőben az IGTVben és az Odysee-n és számos helyen is meg fog jelenni.

Számos helyen self promotion dolgot alkalmazok, elsősorban legalább 8 Discord communityben, Twitter és Mastodon és Instagram meg Tiktok profilomon, létrehoztam beacons.ai linkgyűjtő helyet, Facebook-ot nagyon rítkán használok mert nehéz belépni más eszközön, Instagram-on is megy az önpromó ezerrel (ezért is van az IGTV).

A videóimon alkalmazok rengeteg keresőoptimaizációt (SEO), részletes leírásokat és nagy sok címkéket alalmazok, hogy Ti minél többen figyeljetek a többi videóimra és támogassatok, mert nagyon fontos lenne számomra.

Írok a telex.hu szerkesztőségének, hogy rakják be egy cikkbe vagy valahova:

Remélem válaszolnak.