OTI-féle Linux operációs rendszer (letöltéssel)

In English: Linux operating system by OTI (with download) (coming soon)

Íme készítettem egy Zorin OS fork-ot (ami az eredeti Zorin OS nem más, mint egy Ubuntu-ból fejlesztett Linux disztribució, mely az Ubuntu nem más, mint egy Debian alapú Linux-os operációs rendszer (vagyis Debian->Ubuntu->Zorin)

Rengeteg (zömében hozzáadott és alapból nem tartalmazó) programot és rendszerösszetevőket tartalmaz, amiket gyakran használok és minden rendszer telepítéskor nem szeretnék újra órák hosszáig telepítgetni, ezek lennének a következők:

DEB csomagokkal telepíthető csomagok:
logmein hamachi, stacer, aimp, onlyoffice, oracle virtualbox, lutris, visual studio code, discord, guilded, skype, steam, pacman for debian, veracrypt, zelcore, exodus, termius, komorebi, binance

Egyéb mással (apt, pip, curl) telepített csomagok:
Timeshift, ZeroTier, Python3 & PIP, yt-dlp, WineHQ, build-essentials (c compiler), JetBrains Tools, Code::Blocks, FFMpeg, Element, uGet, qBittorrent, QEMU, Gnome Boxes, (G)UFW, Synaptic, Element, Signal, AAC/APTX/LDAC A2DP (Bluetooth Audio) CODEC [kizárólag Ubuntu-n belül a Focal Fossa verzión támogatott, újabban meg régebbiekben nem], PlayOnLinux, Brave Browser, OpenJDK/Java, Cubic ISO Creator és egyéb más

Eltávolított összetevők, csomagok, programok:
Mozilla Firefox, OnlyOffice meg amit az autoremove eltávolított

Tervben van: kriptodeviza bányász programok (Gminer & Xmrig)

Amit nem csináltam meg:
apt upgrade (ezt a felhasználóknak saját maguknak kell csinálniuk a rendszer telepítése után)

Ami nem elérhető:

LiveCD próbalehetőség (nincs rendszer használat telepítés nélkül)

Javaslom azt is, hogy a Flatpak frissítését a flatpak update paranccsal tegyed meg

Minek csinláltam ezt?

A játékokat (főleg a Windows-ra szántakat, amiket lehet futtatni Wine-al/Lutris-al/Steam Proton-jával) azokat újra és újra telepíthetem akármikor, mivel nem játszok gyakran videójátékokkal.

A Zorin OS-t azért választottam, mert az egyik ismerősöm ezt ajánlotta. A Pop!_OS használhatattlanná vált az új ASUS TUF Gaming notebookomon. A Zorin OS a Pop!_OS-hez (meg a Linux Mint-hez) hasonlóan jobb és szélseskörűbb hardver támogatottsággal rendelkezik. A Zorin OS-en meg az Ubuntu Focal Fossa-val lehet csak használni a magas hangminűségű Bluetooth-os vezeték nélküli hangot (Sony LDAC-ot használok, ahol csak Android-on meg egyes Linux rendszereknél támogatottak, Windows és macOS-nél meg iOS-nél nem), mivel gyakori FLAC és Tidal fogyasztó vagyok (dobjuk ki az MP3-at meg a YouTube-os hangminőséget).

Íme az egész művem, amivel órákig töltöttem a programok telepítésével és összeállításával. Nem szeretnék többet ezzel foglalkozni. A Zorin OS az Zorin OS marad, a legfontosabb részek nem cserélődtek le, csak hozzáadtam jó sokat és keveset vettem belőle ami nem szűkséges.

Ingyenes és szabad forráskódú szoftver. Az egész rendszer alapja a Zorin OS 16.2 (ami Ubuntu 20.04 Focal Fossa-n alapul).

Letöltési link: YSendit (11 GB)

ISO fájl alkalmazása:
mivel eléri a 4.7 GB-os méretet, ezért a DVD-re nem írható (ellenben az eredeti Zorin OS-el), ha optikai meghajtóra írnád fel, akkor legalább egy BluRay-re írhatod fel
USB adattárolók használatát ajánlom leginkább (amik minőségiek és nem mennek tönkre)
USB ISO telepítő készítők:
Windows-ra: Rufus.ie
Ventoy (egy több ISO telepítős USB csináló valami | Windows-ra, Linux-ra és egyéb UNIX rendszerhet meg macOS-re)
Ha Legacy BIOS-os rendszerre telepíted az op. rendszert (kevesebb, mint 2TB-os rendszerre), akkor MPT particiótáblázatot válaszd, ha UEFI és több mint 2TB-os rendszerre akkor GPT.

Program telepítési jegyzettömb hamarosan a GitHub-omon

Ez a blogbejegyzés frissűlhet, tehát ne maradj le róla az új infókról (pl. újabb letöltési link) (utolsó frissítés: 2022. 12. 19.)

Kérdezz bátran vagy írj valamit.

Ha valamilyen hibát tapasztalsz, akkor ne habozz, írj nekem és mutasd meg a hibákat miket tapasztaltál.

Ja és rég nem írtam itt ebben a blogoldalamon, mert nem volt mit írnom (vagy de, de sok lett a piszkozatom) 😀

Kérem támogasd meg a projektjeimet meg az egyéb tevékenységeimet ITT (PayPal és kriptodeviák egyikével) vagy a LiberaPay-en (csak FIAT deviza) keresztűl.