Az olcsó hordozható WiFi – Tenda 4G185

Muszáj volt szereznem egy olyan hordozható Wi-Fi (vagy ahogyan mások így hívnák: MiFi) routert, amely majd a Magyarországi Digi Mobilos mobilinternet használatot maximálisan ki fogja elégíteni, elmondom hogy miért.

Na de, Szlovák piacról lett megvéve újszerű állapotban 35 euróért (+ szállítási díj) az Alza e-kereskedőtől eme készülék, mert egy: sokba kerül jobb sebességre képes MiFi eszközök (mint például az nagyob sebességű 4G-re is képes, továbbá AC/WiFi 5-re képes Zyxel MiFi több mint 110 eurós, de nálam felesleges (lenne nekem, de minden téren mégsem fogom azt használni mert “overkill” lenne Digi Mobillal). )

Íme az adatok a termékről:

 • Maximális (elméleti) WiFi sebesség: 150 mbps
 • LTE / WCDMA (4G / 3G) mobilkapcsolat
 • LTE CAT 4 (max 150 / 50 mbps | le/fel sebesség (WCDMA max. 42 mbps)
 • 4G-FDD és 4G-TDD frekvenciakiosztás (világszintű támogatottság)
 • 802.11 b / g / n (WiFi 4) vezeték nélküli szabvány, 2.4 GHz frekvenciasáv (20 dBi jelerőségig)
 • WPA / WPA2 titkosítás
 • Kettő WiFi hálózat (fő és jelszó nélküli nem szeparált vendég)
 • 2 darab beépített antenna (külső antenna lehetőség nincs)
 • microSD (max. 32 GB)
 • 2100 mAh (3.8V Lithium ion) akkumulátor telep, max 10 órás működéssel (papíron)
 • Roaming kapcsolat, SMS, telefonkönyv, USSD, (Automatikus) APN.
 • 1.44 hűvelyk színes LCD kijelző, akkumulátor töltőttség/térerő/beérkezett űzenetek számai/wi-fi állapota/leforgalmazott adatok/kapcsolat(ok) ideje/operátor név kijelzéssel
 • microUSB a töltésre (nem “kábeles LAN” portként) [FRISSÍTÉS: Képes LAN portként működni, 150 mbit/s sebességben, Linux és Windows kompaktibilitás adott (macOS nincs kipróbálva)]
 • Ki/be kapcsoló és WPS gomb
Beszámoló (nem nyílvános videó)

Megvagyunk az alap dolgokkal, lássuk mit tud valójában.

A teszteléskor használatban volt a szlovák 4KA (SWAN) mobil operátor, a teszt helyszíne pedig Bazin (Pezinok) volt. A következő készülékek közel voltak a bázisállomásaihoz (úgyhogy volt optikai rálátásuk is), sima 4G kapcsolatot (nem 4G+-t) kapott a mobileszköz.

Teszt helye
Legközelebbi bázisállomás helye

A SIM kártya először a Samsung Galaxy S10-es mobiltelefonon volt belehelyezve, amely nagyobb sebességre volt képes, átlagosab 80-110 mbit/s sebességet kapott.

Direkt Samsung Galaxy S10 mobilinternet sebesség Speedtest-en mobilszolgáltató saját szerverét használva

Most belerakom 4ka SIM kártyát a Tenda 4G185 wifi hotspot-ra, becsatlakozom a Wifi hálózatára, és:

A Tenda MiFi eszközűnk kínált sebessége max 30 mbit / s (Galaxy S10-el tesztelve, WiFi kapcsolat)

A Tenda MiFi sebességben jóval, de jóval elmarad a Samsung Galaxy S10 beépített modeméhez képest. A fehér színű iPad 4. Generációssal sem értem el a 30 mbit / sec-et, de a laptoppal épphogyan áttöri a 30 mbit / s korlátot, de többnyire az alatti a sebesség (Debian Ubuntu / System76 Pop!OS, Intel WiFi5 adapter / Speedtest CLI-vel tesztelve). Aránylag nagyon magas a késleltetés a direkt Samsung Galaxy S10-hez képest. Szóvak ekkora sebességért ezzel a Tenda MiFi-vel 14 eurót kár kidobni a mobilinternet előfizetésért.

Sőt még rosszabb volt a 3G sebesség is max 2 mbit / s sebességel (4ka belfőldi roamingban, Orange Slovensko hálózatot használva). Apropó, ha oda a belföldi roamingra egyszer rákapcsolódott a Tenda, ott is maradt akkor is hogy ha volt azon a helyen 4G lefedettség és kézzel sem lehetett beállítani az admin felületen. Megoldás: vissza helyeztem a Galaxy S10-be a 4ka kártyát és használva a 4G-re erőltetést, működött a natív 4ka 4G-re kapcsolás.

Eszköz működés közben

Ja de, nehogy kihagyjam Ukrajnában (akarom mondani Ukranisztánban) legnagyobb elért sebességet Kyivstar által:

A mobiltelefon jobban teljesít sebességben bárhol bármikor, csak jó legyen az operátor (amelyik gyakran a Magyar Telekom még mindig nem azok közzé tartozik, “arany” árért). Még bármelyik WiFi-s eszközön is (főleg laptopon) Galaxy S10-es 5Ghz hotspotal is hasonló eredményeket tudok ám felmutatni.

Használat előtt mindenféleképpen kapcsoljuk ki a SIM kártyán a PIN-kód kérését, hogy ne kelljen bonyolultan belépni az admin felületre.

Nézzük ám az admin felületet, ahova a szokásos 192.168.0.1 ip címet beírva böngészőbe az admin / admin felhasználónév / jelszó párossal hozzáférhetünk

Na de, a másik probléma a Tenda 4G185-el kapcsolatban. Nem elég hogy nincs USB-C bemenet (2021-es gyártmányú amúgy, szóval azért belefért volna simán), működés közben nagyon melegszik (gondolja magát) és leáll a töltés. Tehát működés közben nagyon nehézkes a töltés főleg powerbank-al kint a nyári forróságban. Amít pont nem próbáltam ki, de az is működhet úgy is, ha kivesszük az akkumulátort és külső áramforrást használunk.

Jó pofa dolognak tűnik zsebbe rakni működő hotspot-ot (a Tenda honlapján így van illusztrálva), nem ajánlom annak megtételét mert nem hogy forró lesz a lábad, hanem még az spermagyilkos is egyben:

Ismeretterjesztő a spermagyilkos szokásról
Ezt merészeljétek férfiak pont ugyanezt leutánozni

Szóval tessék valami hátizsákba rakni a Tenda WLAN hotspotot.

A közeljövőben igényelném majd a DIGI Aktív 50-es (mobiltelefonszám nélküli, csak mobilnetes) mobil csomagot. Azért is kiváló választás ehhez a Tenda WLAN hotspothoz, mert a DIGI ezen a csomagon  max 15 / 2 Mbit/s-t (le/fel) kínál. 50 GB-os adatkerettel, havi 1100 forintért.

(Már megint másként nevezem a WiFi-t, a WLAN használatos inkább, mert a Wifi egy márkanév, ahogy a MiFi is)

Teljesen megfelel ez a csomag mindenki számára, akár ezzel a Tenda 4G185 WLAN hotspottal is. De kapni fogunk a Diginet aktív 50 csomag mellé egy ZTE modem stick-et (a https://logout.hu/tema/digi_move/hsz_16492-16492.html fórum szerint) kapunk, de habár nem az lesz használva, ha megkaptuk addig tároljuk míg nem előfizetünk a csomagra.

Mivel a Digi Mobil nem nagy múltal (2019-ben indult a hálózat) és szűkös frekvenciasávval, továbbá az országos lefedettségének a felével, DE legalább teljesen saját hálózattal (de nincs semmi belföldi roaming mint pl. Szlovákiában és mostanság Ukrajnában is bizonyos részeiben) rendelkezik, ezért maximális letöltésben csak 29 mbit/s-t add az ügyfeleinek (Digi Aktív 50 csomaggal még kevesebbet) aránylag sok adattal alacsony áron (a három legnagyobbakoz képest) legalább havi 1100-1600 forintokért. Na de miért nem csinálom azonnal az igénylést? Most megtudod:

Digi Mobil-t kizárólag csak Digi vagy Inviteles előfizetőknek érhető el (legalább egy otthoni előfizetés szükséges). Ha nincs, kötni kell új szerződést legalább egy előfizetésre (lehet például műholdas Digi tv (is) ha nem köthető vezetékes DIGI/Invitel szolgáltatás a környékeden). Fontos az is, hogy legyen lefedettség a szolgáltatás helyén (ahol van a (leendő) Digi/Invitel előfizetés), kűlönben nem adnak SIM kártyát. Lefedettséget a https://digi.hu/mobil/lefedettseg oldalon találhatod meg. SIM kártyát a Digi Pont bármelyikén igényelheted a már meglévő Digi/Invitel szolgáltatás mellé, csak személyesen és az ügyfél saját maga teheti meg (meghatalmazással nincs lehetőség).

Mégegyszer: Tegyük fel hogy Tiszabecsi lakos vagy, nincs vezetékes Digi/Invitel a környékeden, de van DIGI Mobil lefedettség egész Tiszbecsen, ahhoz hogy igényelhesd a Digi Mobilt, szükséges szerződést kötni műholdas TV-re (mert csak ez van) a DIGI-től, miután megkaptad a műholdas TV-t, fáradj be utána a nyíregyházai DIGI Pontra SIM kártyáért szószerint saját magad.

Nálam az új lakás felé szerencsére lehet majd DIGI optikai internet/tv/telefon. Majd akkor térek be az egyik dél-magyarországi DIGI Pontra másodszor SIM kártyáért, ha van már otthoni optikai kábeles DIGI előfizetés.

Tehát mégegyszer: a Tenda 4G185 nem nagy szám, nem sokat tud, egyszerű fogyasztóknak szánják akik nem szeretnének szuper sebességben szörfölni a világhálóban útközben. A max 30 mbit/s sebesség a legtöbbek számára elégnek mondható. DIGI-seknek pláne elég, mert afeletti sebességet nem kapnak ugyse. Akik jobb sebességre vágynak és jobb sebességet kínáló operátort használnak, az többször gondolja át a megvételét. A 10 órás üzemidő jónak mondható, de számítani kell a túlmelegedésre és a töltés leállásal. Virtuális kábeles LAN nincs USB-n keresztül. Nincs USB-C 2021-es gyártású létében.

Tenda hordózható WLAN az Árukeresőn (hasonló név és hardver, de kinézetben és elrendezésben nem ugyanaz)

Külsőségben eltér, amit eladnak a magyar piacon

Ahonnét rendeltem, ami pont az: Alza.sk

Szóval bármilyen hordozható mobilinternetes routerről legyen szó, ha körbe néznénk kicsivel felső kategóriásabb részben, azok nagyobb eséllyel nagyobb sebességel rendelkeznek és kínálnak.

FRISSÍTÉS (2022. 09. 12): Az eszköz képes USB stick-es modemként is működni, úgyhogy a gép Ethernet adapternek látja, amiben bevan csatlakozva egy LAN kábel. Linux-al ki van próbálva (Ubuntu alapú Pop!_OS és Zorin OS), minden előzetes eszköz meghajtó telepítése nélkül. Windows esetében: fel kell telepíteni egy eszköz meghajtót (driver-t), ami biztosítva van a beépített tárhelynél AutoRun-os telepítő program és csomag (igen, megjelenik mint flash meghajtó ezzel a driver feltelepítővel), WIndows 11 Pro-nál működőképes. macOS nem ismert. Tehát végképp nem szükséges a csak USB csatlakoztatásra képes 4G modem stick-re, mert tud WLAN-t is.