A fizikai kriptodeviza pénztárcákról

Még mielőtt letisztázuk a kriptodeviza vagy kriptovaluta (Bitcoin, Ethereum, Cardano meg egyebek) hardveres (egyik fizikai formátomú) pénztárcákat és azok jelentőségét, a lehetőleg leggyorsabban fussúk át hogy milyen pénztárca fajták léteznek, íme a következők, amiknek a következő nem hardveres kriptodeviza pénztárcáknak megvan a saját maguk előnyei és (a legfontosabb) hátrányai is (teljesség igénye nélkül, de ezek a legismertebb formákról beszélhetűnk):

Szoftver alapú pénztárcák: Ezek olyan digitális pénztárcák, amelyeket a számítógépen vagy a telefonon tárolódnak. Kényelmesen használhatók, és bárhonnan hozzáférhetők, de nem olyan biztonságosak a hardveres pénztárcákhoz képest, mivel érzékenyek a hackelésre vagy a rosszindulatú programokra biztonság tekintetében. A legelőször pénztárca fajta egyikéről beszélhetűnk (Bitcoin-nak a Bitcoin Core volt az). Érdemes a legjobb minőségű és csak is kizárólag az általad hozzáférhető adattárolókba tárolni a prívát kulcsodat amivel tudod használni az ilyen pénztárcáknál, lehetőleg azokat is távol kell tartani a vírusos gépektől.

De nem (csak is kizárólag) bitcoin pénztárcákból ide sorolhatjuk: a Trust Wallet-et, Brave Wallet-et, Exodus-t, Zelcore-t, meg méltán (csak böngésző kiegészitőként) ismert MetaMask-ot is. Legmegbízhatónak besorolnám a Brave Wallet-et meg Zelcore-t. Van mások is amiket nem igen soroltam fel

Papír alapú pénztárcák: Ezek olyan fizikai pénztárcák, amelyeket egy darab papírra kinyomtatnak a kriptovaluta privát és nyilvános kulcsait. Ezeket az egyik legbiztonságosabb lehetőségnek tekintik, mivel nem kapcsolódnak az internethez (emiatt a tárolási formárra is igaz a hideg pénztárca (cold wallet) kifejezés is), de elveszhetnek vagy megsérülhetnek, estleg a fontos részletek kifakulhatnak meg elmosódhatnak. Sőt hogy ha esetleg rossz adattárolóban tárolnád a publikus-prívát kulcs párokat, akkor vagy nehezen vagy örökre búcsút mondhatunk a vagyonainknak. Ezeket érdemes jól őrzött és biztonságos helyre tárolni hogy csak Te férhess hozzá. Az ilyen Bitcoin pénztárca készítésről van ilyen videó a Passzív Millomostól.

Felhő alapú pénztárcák: Ezek olyan digitális pénztárcák, amelyeket egy távoli szerveren tárolnak. Kényelmesek használni, de kiszolgáltatottak a hackelésre és a lopásokra, ha a szervert üzemeltető vállalat nem jó hírű. Az ilyen kripto pénztárcákra igaz rá a hot wallet (forró pénztárca) kifejezés is.

(Pénz vagy kriptovaluta) Váltós pénztárcák: Ezek olyan digitális pénztárcák, amelyeket a kriptovaluta váltó biztosít a kriptovaluta tárolására. Kényelmesek használni, de kiszolgáltatottak a hackelésre és a lopásokra, ha mondjuk a kriptovaluta váltó/tőzsde/pénzügyi szolgáltatás nem jó hírű, példa okáért nézzük meg a 2022-ben csődbement a Celsius és az FTX (az előbbi egy CeFi (központosított pénzügyi, a másik meg kriptovaluta kereskedői platform) meg a kriptókereskedésben elsők között úttörő de régóta csödbement MtGOX-ot, amiről terveznek idén kártalanítani az egykori ügyfeleket. Sőt mivel (főleg a legnagyobbakra hatványozottan igaz) számos országok (jog)szabályoknak kell megfeleni illetve a kűlönböző nagy hatalamknak (ahonnét felregisztrált az űgyfél), a kereskedelmi bankokhoz hasonlóan lefagyaszthatják az ott tárolt kriptodeviza vagyonaidat, sőt azok bármikor eltűnhetnek az ilyen centralizált pénzügyi kriptodeviza szolgáltatások és aki(k)től kaptad a deposit (beutalós) kriptós címet, nem feltétlen a Tiéd, mivel nem kapod meg a prívát kulcsot a bizonyos általad használt kriptodeviza váltóktol, amely annak birtokában bármilyen tranzakciót csinálhatsz, de ennek hiányában a váltó szinte bármilyen tranzakciót csinál, pl. hogy a nagyobbik pénztárcára kűldeni is szokta magának egy másik tárcájára (mint a bankok pénzeket a széfbe), miközben a felhasználó mit sem tud róla (ez nem azt jelent hogy elvesztetted a kriptót meg hogy kihasznált téged a cég, ez természetes dolog, viszont továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lehetsz).

És itt jön a főtémáink:

A hardver pénztárca egy olyan fizikai eszköz, amely offline módon tárolja a kriptovaluta privát kulcsát és további biztonsági réteget biztosít a hackelés vagy a lopás ellen. Hardver pénztárca használatával megvédheted a digitális eszközeidet, még akkor is ha a számítógép vagy a telefon veszélybe kerül. Ezenkívül a hardver pénztárcák gyakran fejlett biztonsági funkciókkal rendelkeznek, például egy jelszókezelővel és egy kis kijelzővel a tranzakciók ellenőrzéséhez illetve azok megerősítéséhez. Összességében a hardver pénztárca használata sokkal nagyobb nyugodtságot nyújthat, és biztonságot nyújthat a kriptovaluta birtoklásához.

Példa okáért nagy vagyont tárolsz de nem szeretnéd azt hogy rossz kezekben kerűljön a pénztárcád prívát kulcsa és azokat az egységeket amiben tárolva van a blokkláncon, csak Te saját magad felelhessél a vagyonodért (a decentralizáció egyik fontos értelme és tartó pillérének egyike), nehogy rossz kezekben kerűljön. Ha azokat az egységeket nem nagyon mozgatod csak alkalmanként, akkor még kiválóbb a rá való beruházás bárki számára aki akár több száz, vagy netán több ezer dollárnak megfelelő vagyont tárolsz.

Egy holland család, aki a bitcoin térnyerésének “reggelében”, valahol 2017-ben vásárolt számos bitcoin egységeket (előtte szószerint mindenűket eladták, köztűk a házukat is hogy váltsák át bitcoinra az azokból kapott pénzeket), azóta már úgy oldották meg azt a dolgot hogy hogyan tárolják beton biztonságban a prívát kulcsokat (a több részre osztott vagyonjaik pénztárcáit), 4 kűlönböző kontinens valamelyik országaiban tárolják szétszórva, részekre osztva az egész világon és valószínűleg a hideg pénztárca egyik fájtáját használják (a papíralapú vagy a hardver pénztárcás vagy “prívátkulcsot az adattárolóban”), a nagy részűket ilyen formában tárolják, a többi 26%-ot meg “forró” módon, például azért mert Wirex nevű központosított pénzügyi szolgáltatást használ, ami bankkártyát is kapott a cégtől. Ennyire gondonak a millió dollárnak megfelelő bitcoin mennyiségek biztonságos vagyon tárolására. Egy Ledger megvétele nem tétel pár ezer dollárnak megfelelő vagyonok tárolására.

Érdekesség a kripto tárolás kapcsolatban (Didi Taihuttu és családja részéről)

Számos gyártó kínál ilyen hardver pénztárca megoldásokat, megemlíteném a legmegbizhatóbb és egyben a legismertebbet, a Ledger-t. De ott van még a SafePal meg a Trezor is. Említhetjűk még továbbá a KeepKey-t is.

Közös tulajdonságuk az hogy többnyire első induláskor egy 24 szavas véletlenszerű, számsorrendenként eltérő szavakat generálnak le, amelyiket létrejöttekor fel kell jegyeznűnk (nagyon pontosan) egy papírra (pl. a Ledgerhez jár három darab lap ahova be kell írni azokat vagy lehetőleg olyan médiumra, amelyik semmilyen körűlmények között nem vész el), ezek nagyon fontosak a későbbiekben, mivel bármelyik ilyen készűlekek törölhetik magukat (velem csak ez fordult elő), elromolhatnak és netán eltűnhetnek (az utóbbiról gondoskodj arról hogy NE történjen meg), viszont a 24 szavas biztonsági kulcs birtokában bármikor hozzáférhetűnk a kripto formájú vagyonaink kezeléséhez, szóval nincs elveszve.

Fontos hogy olyan helyen tárold el a 24 szavas kulcsot, hogy ne essen semmilyen bántodása (pl. a Ledgerhez jött papíralapú kártyák a 24 szavas kulcssal egyűtt tűz esetében eléghet), ne hagyd el, ne adjad semmilyen rajtad kivűláló személynek és le ne fotózd és ne is tároljad sehol. Ezzel az ilyen kriptotárolás formával Te saját magad felelsz hogy mennyire biztonságosan van tudva a blokkláncon tárolt kriptóid amit a prívát kulcsod birtokában csinálhatsz műveleteket (kriptodeviza egységek kűldése). Tárold lehetőleg egy széfben vagy akárhol ahol nem fog semmilyen körűlmények között elveszleni, veszélben kerűlni és Te tudsz hozzáférni. Pénztárcába semmiféleképpen mert azt ellophatják például.

A másik védővonala a fizikai pénztárcás kriptodeviza tárolásnak az a PIN-kódos védelem, ami majdnem minden egyes műveletek során kell begépelnűnk, azt a számsort amit az első beűzemeléskor (vagy újra rakás után) beírtunk. Ez semmi közze a 24 szavas kulcshoz. Hardveres pénztárcaként (gyártóktól) eltérően máshogyan kezelik a hibás PIN-kódok kezelését, mondjuk egy bizonyos hardveres pénztárca adatai akkor semmisűl meg, hogy ha 10 alkalomkor hibás PIN-kódot gépeltűnk be és nekűnk helyre kell álítani megint a bizonyos 24 szavas kulcsainkkal a kriptó pénztárcáinkat vagy hogy ha eltulajdonították (akkor jó hogy megsemmisűl sokadik hibás PIN beírása után) akkor egy másik új készüléken beírjuk azokat, új pin-kóddal.

Ledger Live

Az USB-s kábellel való számitógéphez való (vagy mobiljainkhoz Bluetooth-os kapcsolattal is), meglévő PIN-kód helyes beírása után csinálhatunk kűlönböző tranzakciókat, hozzáférést nyerjűnk a kűlönböző DeFi (decentralizált pénzűgy) platformokhoz meg ilyenek.

Ezek az eszközök nem adattárolók, hanem egy olyan cél számitógépek, amely egy rájuk tartozó alkalmazásokon keresztűl kapcsolódik a blokklánchoz de úgy hogy nem vesz kéretlen módon a gépjeink prívát kulcsainkat, mivel erre nem képesek hozzáférést nyerni, csak az erre specializált alkalmazások és a hardver pénztárcákat támogató DeFi platformok és azok is korlátozottan, nekűnk kell mondjuk a Ledger-en megnézni és megerősíteni a tranzakcióinkat és akkor indulhat eme folyamat, tehát az adattárolós módszerhez képest is ezért biztonságosabb megoldás, sőt mivel nem mindig kapcsolódik az interenethez (meg a blokklánchoz se, csak megerősített műveletek után), ezért tekinthetjűk ezt is hideg pénztárca megoldásainak egyikének.

Van valamelyik gyártó, amely csak is kizárólag bitcoin pénztárca gyártására szakosodott, de a piacon megjelentek olyan eszközök is, amely egynél több kriptovalutát tárolhatunk (pontosabban többféle blokkláncot használhatunk) egy időben mint ilyen a Ledger-től vagy SafePal eszközei is.

De most a Ledger eszközeinek egyike lesz a főszerepben, ami van nekem:

Ledger Nano X

Fontos tulajdonságok között tartozik hogy háromnál több kriptodeviza app-okat tárolhatunk el, azokon keresztül tudunk mindenféle DApps-okat használni, például a Cardano használatához az AdaLite-ot, esetleg a UniSwap-ot vagy a Binance blokkláncát is és egyéb Web3-as szolgáltatásokat és NFT piacterekhez is WebHID kommunikáción (is) keresztűl. Bluetooth kapcsolaton keresztűl csak mobilos Ledger Live-al használható, tranzakciók lebonyolítására és a tárcák megtekintésére és létrehozására, továbbá újabb app-ok feltelepítésére és a hardware wallet frissítésére, több dologért pedig dugd be a gépre vagy mobilodra a hardver pénztárcát.

A olcsóbbik Ledger Nano S Plus hasonló funkciónalitással rendelkezik, de ott “kispórolják” a Bluetooth-t és csak kábelen (természetesen számitógépen és mobilon egyaránt) használhatjuk Ledger Live-al meg a Dapps-okat webböngészőn keresztűl.

Kiknek ajánlott a hardveres pénztárcák használata?

 • hogy ha nem mozgatsz gyakran (pláne váltókról/váltóra) kriptós egységeket
 • biztonságosabban tudhasd a kriptodevizás vagyonaidat
 • rendszerezve kezelhesd a portfoliódat egy helyen
 • több rétegű védvonalaknak hála még a vírusos gépek sem tudják elvenni a vagyonaidat, azonban gondoskodj róla hogy ne erősísd meg a kéretlen, nem kívánatos tranzakciókat
 • Web3-as és DeFi, DeX-et használni akarod még biztonságosabban

Mikor nem lesz biztonságos a hardveres pénztárca használat?

Akkor amikor:

 • veszélyes weboldalakhoz, hamisított web3-as/dapps/DeX-ekhez megerősíted a kűlönböző tranzakciókat vagy pedig a prívát kulcsok átadását (Mindig nézd meg a weboldalak és szolgáltatások eredetiségét)
 • a 24 szavas kulcsokat rossz helyen tároljuk, ahol leginkább hozzáférhető helyen tároljuk. Azok tudatába hasonló eszközökkel visszaállítják a tárcát és bármilyen tranzakciókat is lebonyolíthatnak
 • ha nem felelűnk saját magunk a hardveres pénztárcák és ott beálított prívát kulcs biztonságáért
 • bár több rossz PIN-kód begépelés után újra gyári beállításra áll, azonban nehogy elhagyjuk az ilyen eszközöket
 • nem szabad egyetlen egy lapon felírni a prívát kulcsot és azokat eltárolni rossz helyekre több példányban
 • ha használtan és/vagy nem megbizható forrásból származik a kriptodeviza pénztárca

Ajánlom figyelmetekbe a Ledger weboldalán keresztűli vásárlást, hogy biztosra menjél. Válaszd ki a neked megfelelő Ledger Nano típust. Megbizható forrásból vásárolj.

Összességében a hardver pénztárcákat a legbiztonságosabb módszernek tekintik a kriptovaluta tartására, mivel a privát kulcsokat offline módon tárolják, és fejlett biztonsági funkciókkal rendelkeznek. Más módszerek azonban továbbra is megfelelő biztonságot nyújthatnak, ha helyesen használva vannak.

Fontos szem előtt tartani, hogy egyetlen módszer sem teljesen bolondbiztos, és fontos, hogy mindig éber legyen a felhasználó és elvégezze az óvintézkedéseket az eszközök védelme érdekében.

Ahogy egyetlen egy kriptodevizás pénztárca (a legtöbb szotveres és hardveres), egyetlen egy egység sincsenek tárolódva azokba, hanem a blokkláncban vannak, amire az ilyen eszközök segítségével prívát kulcsok meglétével tudunk végezni műveletet az egységek mozgatását.

A kriptodeviza pénztárcaként eltérőek a kriptodeviza/blokklánc támogatottsága, az eszközök hivatalos oldalairól tájékozódhatok. Ha csak bitcoin-t szeretnétek tárolni, akkor nem nyúltok sehol mellé, viszont a Ledgert ajánlom nektek figyelmetekbe.

Nézzétek meg a többi tartalmaimat, munkáimat itt és támogasd azokat

Adakozási lehetőség

Kérdezz bármit, véleményezd a cikket.